Friday, 2 August 2013

Ikan siakap stim limau

Share it Please


Hari ni rajin nar aku nak try buat ikan siakap stim limau.. Kemain kan.. 1st try.. Alhamdulillah.. Jadi seperti yang aku inginkan.. Resepi dia aku tengok orang punya lepas tu ubah suai ikut suke hati aku jer.. Hehe.. 

Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap
1 labu bawang besar
1 biji buah tomato
3 batang serai
2 biji cili besar
5-6 biji limau kasturi
4-5 biji cili padi
Daun saderi
3cm halia
Garam
Gula *kalau rasa nak letak la
Sos tiram
Tepung jagung

Cara-cara:

1. Perapkan ikan siakap dengan sedikit air limau selama 15 minit.. Kemudian perap pula dengan sos tiram sela 15 minit.
2. Hiris halia, sebatang serai, cili besar, cili api, halia. 2 batang serai diketuk
3. Sedikit bahan hirisan dimasukkan kedalam perut ikan
4. Masukkan ikan, bahan yg telah dihiris dan serai yg telah diketuk ke dlm pemanggang seperti gambar dibawah

5. Hidupkan api sederhana dan masak untuk 5 minit
6. Tambahkan air. Ikut nak kuah banyak mana n pekat macam mana. Tambahkan juga air limau kasturi yang telah diperah.
7. Masukkan sedikit air bancuhan tepubg jagung untuk likat
8.masukkan daun saderi dan tomato.
9. Kukus sehingga 20-25 minit. Jangan lupe terbalikkan.. Kang masak sebelah jer kang.. 


Tada... Siap dah.. Mak xdo mangkuk panjang nak lotak.. Terkeluar muncung dan ekor.. Kekeke.. 

Selamat berbuka puasa..

Assalammualaikum..

2 comments:

  1. thorbaek.. saya selagi mak ada, saya akan request mak punya.. lain macam rasa dia.

    ReplyDelete

Followers

Busuk!