Friday, 19 July 2013

Backpacking Trip to : Bali Part 2

......okey moh kita sambung kembali..


After penat seharian hilang dengan tidur bersungguh-sungguh malam tadi, so now badan dah segar bugar and ready for next adventure.. adventure sangat.. pagi tu, dah tersedia 2 buah motor untuk kitaorang.. lupe pulak aku nak snap pic motor tu.. luckily, kat bali, most of the motor is scooter type.. actually aku suke pakai gear lagi coz sonok main tukar-tukar gear tu.. tetapi.. ada tetapi disitu.. since this is the first time I ride a motorcycle on heavy traffic, so better aku pakai scooter jer.. giler lah mengharung traffic kat Bali especially kawasan bandar.. Bawak motor kat KL pun aku tak pernah.. huhu.. nasib baik skill yang aku asah dizaman remaja curi-curi bawak motor mak aku masih ada.. ahaha.. and for the first time main cilok-cilok..  plus dengan bonceng Paan lagi kat belakang aku.. me so proud with myself.. kekeke.. Panjang lak mukadimah diakan.. ok letss...

Since motor ni kitorang mintak staff hotel yang uruskan, so tak perlu la nak tinggalkan passport bagai.. amek motor terus vrooomm.. vroomm.. untuk rental motor, Rp40,000 satu hari.. kitorang amek untuk 3 hari so kenyit-kenyit mata mintak turun lagi.. ingat lagi mas surhadi tu kata apa.. 'loh.. diminta turun lagi..'.. kekeke.. mintak punye mintak dapat la Rp30,000 untuk hari second and third day.. so total up motor untuk 3 hari Rp100,000

Pertama-tama yang kitorang buat adalah.. cari sim card indon!!motifnye untuk dapakan internet.. kegunaanya? utk GPS la sayang.. tak yah nak belagak tau sgt jalan kat sana walaupun kitorang konon-konon nak gambel jer tengok signboard.. kalau buat gitu memang sampai sudah tak sampai.. tapi diakui jgk macam senang jugak jalan-jalan kat sana.. just kena aware ngan signboard and kena tahu nak hala kemana..

Kitorang beli line Telkosel something.. dengan harga Rp100,000.. dapat free data dont know berapa tapi tahan lama jugak 1 hari lebih.. Mbak yang jaga kedai tu kata, coverage Telkosel ni lebih besar, boleh dapat seluruh Bali.. Ada kebenaran jugak disitu.. unless bila dah masuk country side, dia tak dapat detect sangat dah..

Ok.. done dengan sim card, kitaorang mulakan perjalanan ke Uluwatu temple.. plannya hari ni, nak lepak kat Blue point and Padang-padang Beach and tengok sunset kat Uluwatu temple.Dalam perjalanan kitaorang cari tempat nak breakfast jugak sebab tak makan lagi.. perut dah masuk angin macam apa.. nak cari kedai halal kat bali tak la susah sangat. tapi nak jumpa satu dari Denpasar ke Uluwatu agak susah.. kalau jumpa pun asyik terlepas.. nasib baik bila dah nak sampai area Jimbaran jumpa satu.. Aku makan Soto Ayam dengan nasi.. hurm.. seriously rindu masakan di Malaysia.. uwaaaa.. 




Done makan kitorang teruskan perjalanan.. sampai lah ke Uluwatu Temple dulu.. masuk ke area Uluwatu Temple tu kena Rp1,000. Aku rasa ini untuk parking.. Untuk masuk ke Temple, Rp20,000 kalau visitor. Since kitorang datang awal, tengah hari jugak time tu.. kitorang keluar balik.. Jalan-jalan cari Suluban Beach or a.k.a Blue Point.. Cantik bangattttt!!



Nak ke Blue Point tu kena turun tangga ni.. Seriously hari diBali panas.. tapi panas di Bali tak sama dengan panas kat Malaysia.. Panas dia tak menyengat walaupun terik.. 



orang yang nak surfing akan mula dari sini.. SubhanAllah memang cantik gila view dia.. untuk first time traveller macam aku ni, ini first time aku tengok laut kaler biru kehijaun macam ni.. seriously cantik sangat..




ok actually, dia takda pantai.. kalau korang berangan nak berlari bekejaran kat tepi pantai jangan harap la kalau air tengah pasang.. tapi kalau dah surut mungkin boleh.. aku pun tak sure.. access ke laut mmg terus susana dia mcm gambar aku kat atas tu.. Laut ni sebenarnya kat lereng-lereng bukit.. lepas tu, mungkin sbb tujuan pelancongan.. lereng-lereng bukit diaorang transformkan jadi kedai or restaurant utk orang lepak2 makan and menikmati view.. macam gambar aku kat atas tu..







Gambar-gambar ni semua aku ambek balik dari FB aku, so tak berapa nak cantik la pic dia.. Tapi ni semua tanpa edit yep.. 

So.. done menikmat view kat Blue Point.. kitorang gerak ke Padang-Padang Beach pulak.. sebab hari masih awal lagi..







Guess what.. walaupun hari panas, tapi air dia cejukkkk!!!.. aku mmg tak tahan betul la tengok laut dia.. nak-nak Paan pun dah tangkap pergi berendam.. mak dengan seluar jeans tu jgk join sekali.. nyesalnye tak bawak baju mandi sekali..kalau ku tahu.......

Puas bersandiwara kat tepi pantai, kitorang move ke Uluwatu Temple.. dah pukul 5 kot time tu.. Aku risau kot dengan basah-basah ni tak leh masukkan.. Sebelum tu aku pekena Bakso sebab lapar sangat.. Bebola daging dia mmg sangat sedap.. manis je rasa.. yang ni harga dia Rp10,000.. agak mahal Rm3.00 untuk semangkuk kecik ni.. tu pun nasib aku mintak lontong sikit.. kalau tak.. kosong jer kot.. ha.. ni nak cerita.. masuk toilet kat Bali ni wajib bayar.. pastu bayar pulak ikut hajat jenis ape.. boleh lak camtu kan.. kalau orang tu bayar hajat kecik tapi masuk hajat besar bukannya diaorg tau pun kan.. pastu mahal lak tu.. Rp3,000- Rp5000.. anggaran Rm1 ke Rm1.50 untuk masuk toilet jer.. kemain cekik darah diaorang ni.. basuh kaki pun kena bayar okey.. -_-''





Done makan kitaorang move ke tempel.. Sampai ke Temple, mcm tadi jugak kena bayar Rp1,000 balik.. masa nak masuk ke dalam Temple,actually orang kaunter tu ingan kitaorang ni Indonesian sbb dia dah siap2 kan tiket.. tapi tengok aku bagi Rp60,000.. dia tanya dari mana.. Since aku ni jujur orang nya and tak pandai nak tipu.. kekeke.. aku pun ckp la dari Malaysia.. huhuhu.. rugi.. rugi.. Rp60,000 tu utk 3 orang.. Entrance fees untuk local Rp15,000 sahaja..






Bila ada kat sini, please take a good care of your beloging.. banyak monyet nakal-nakal kat sini.. sebelum ni aku dok baca post orang yang ada kena amek wallet la, spek mata lah.. pengalaman aku sendiri.. kawan aku kena amek kasut dia.. kekekeke.. kesian, tapi macam kelakar pun ada jugak.. jahat tau monyet-monyet tu.. masa ni kitaorang tengah tggu sunset.. awal-awal datang sini sekor pun tak nampak.. tapi bila dah ramai yang datang kat sini, monyet-monyet ni pun follow sekali.. Bila nampak jer, semua pakat sorok barang n pengang phone and camera masing-masing kuat2.. kawan aku ni lak tengah dok bersila and dia tanggalkan kasut dia.. Aku dah nak bagi warning tapi entah.. benda nak jadi kot so tak terluah dek kata-kata.. teitba.. datang seekor anak monyet ni.. slowmo jer dia lalu depan aku.. tup-tup dia g cekau kasut kawan aku sebelah.. memang tak leh nak buat ape dah.. tu gambar atas tu.. entah mana dia dapat kipas aku.. uwaaa.. Rm5 tau aku beli kat Danso.. wuwuwu.. my favy lak tu.. so uollsss. please be careful okey..

















Kitorang tak tunggu sampai matahari betul2 jatuh.. Sebab tak nak gerak balik malam-malam.. tapi sebelum balik, kitorang dinner dekat Jimbaran Beach.. ramai sangat yang review kat sini makan seafood sedap.. walaubagaimanapun.. ramai jugak yang kata mahal.. So kena pandai-pandai lah k..









Memang sedap makan kat sini especially ikan bakar dia.. kalau korang buat trip budget macam kitorang ni.. yang atleast merasa jugak la makan kat sini kan.. korang jgn order satu-satu.. itu yang akan membuatkan dia jadi mahal.. untuk kitorang.. kitorang tanya package untuk 3 orang dulu.. dia offer dalam Rp300,000.. ada ikan bakar, sotong goreng tepung, kerang, udang goreng tepung, sayur dan nasi dan juga air.. tapi since paan tak makan seafood campur-campur sangat sebab kaki dia baru baik bengkak.. ubat pun dia tak bawak.. so dia berani makan ikan ngan sayur je.. since dah gitu, kitorang amek package untuk 2 orang Rp225,000.. paan just tambah air jer dengan nasi.. total up kitraong makan rasanya dalam Rp237,000 jer kot.. baagi aku kira murah la tu kan.. Budget yang aku tulis roughly jer dalam ni.. actual budget nanti aku buat.. lupe la journal aku kat umah..

Done makan-makan, kitorang pun balik ke Hotel balik.. serious penat.. travel dari hotel ke Uluwatu Temple amek masa sejam lebih jugak.. sampai hotel, mandi-mandi aku terus tdo kejap.. dalam 2 jam jugak tdo sebab lepas tu aku nak g hiking kat Gunung Batur.. yang tu nanti aku story.. nak abeskan cerita yang ni pun penat huhu.. Kalau buat review paper aku ni dah dapat 10 helai tau.. huhu..

oklah.. till then..

Assalammualaikum..

Continue Reading...

Tuesday, 16 July 2013

Ikan bawal masak 3 rasa



Mood sementara nak menunggu buka puasa.. Ada sengah jam lagi ni.. So aku nk update resepi ikam bawal 3 rasa yang aku buat semalam.. First attempt berjaya!! Mak dah boleh kahwin ok.. Kekeke.. Verangan kejap.. Lalalala..

So dipendekkan cerita.. Moh jengah bahan2 dan cara2nya.. Wahhh kelasss.. Leh jadi cep.. Kekeke..

Bahan-bahan:

Ikan bawal hitam 1 ekor
2 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*
3 cili api*
1 cili besar*
1 biji bawang besar*
1/2 inci halia*
1 serai diketuk
1 biji tomato potong dadu
1/2 carrot potong panjang kecik-kecik

*-dihiris

Bahan untuk sos:

Cili kisar
Sos cili
Sos cili kipas udang
Sos tomato
Sos tiram

Cara-cara:

1. Goreng ikan bawal. Selesai asingkan dlm pinggan
2. Tumiskan serai, halia, bawang, cili hingga wangi
3. Masukkan segala sos and tambah air sedikit.. Tumis hingga masak.
4. Masukkan tomato and carrot. Gaul hingga masak.
5. Taburkan atas ikan bawal yg dh digoreng
6. Letak daun sup dan bawang utk hiasan 

Continue Reading...

Followers

Busuk!