Thursday, 22 December 2016

Kelas belajar menjahit

Assalamualaikum..

Sekian lama aku tak menulis diblog, tetiba menulis balikkan.. dah 6 bulan tinggal.. alasan? busy dengan kahwin, then preggy then gugur and now? kehh.. takda kerja la jawab dia.. kekeke.. banyak benda aku nak update sebenarnya tapi tak berkesempatan.. lately banyak baca blog sebab aku tengah buat research backpacking ke Beijing and tengah rajin juga baca blog jahit menjahit jadinya tetiba aku rasa rindu nak berblogging.. gittewwwww

Jadi untuk permulaan setelah sekian lama, aku nak cerita mengenai benda yang aku dah buat dalam masa 3 minggu ni.. ---> pergi kelas menjahit!! tadaaaaaa.. gigihkan,.. actually aku dah lama sangat nak belajar menjahit tapi dok tangguh je.. masa tengah preggy hari tu mengidam sangat nak g kelas menjahit, so aku pun daftar la dan bayar depo.. lepas tu kan lepas tu kan.. mak tak bagiii.. uwaaaaa.. biasalah pantang orang tua -.-.. aku siap message kak tie lagi tanya boleh ke menjahit masa preggy, kak tie kata boleh je.. dia anak 6, 6-6 dia menjahit masa preggy.. tak puas hati aku tanya mak ngah ngan tailor aku, diaorang pun kata takda menda.. seeeeee.... tapi since dah dimomok2kan dengan pantang-pantang ni, aku pun jadi takut la.. so takpe la tangguhkan dulu.. but then, ditakdirkan Allah swt aku gugur bulan lepas.. jadinya, elok jer lepas pantang dalam 3 minggu dan aku rasa dah boleh jalan laju-laju, aku pun pergila belajar menjahit. Tapi, aku nak cerita kelas menjahit aku ni ada 2 fasa tau.. siap berfasa-fasa bagaikan.. takpa, kalau korang tengah mencari kelas menjahit untuk belajar menjahit, boleh la layankan je aku ni sampai sudah sebab aku nak ceritakan pengalaman belajar menjahit di 2 buah tempat yang berbeza. Sambil-sambil aku selit la sikit tips-tipsnya.. acewahhh.. macam good good jer kannn...

Ok meh nak cerita.. 2 minggu lepas aku pergi belajar menjahit kat kelas menjahit S*** (KMS) tak leh sebut nama sebenar hohoho.. Lokasi Cheras, kira setengah jam masa perjalanan dari Selayang. Bila aku fikir sekarang, gigih nau aku ni drive jejauhkan.. tapi difikirkan niat hati nak belajar dan keinginan membuak-buak, aku redah je.. Alhamdulillah sekarang time cuti sekolah, so jalan tak lah jam sangat. Aku dapat info mengenai KMS ni dari google jer and baca blog-blog orang yang pernah pergi.. So aku pun pergi la.. dah tau boleh beli alat jahitan kat sana, so aku ni yang tak tau sangat pasal alat-alat jahitan ni, aku rasa it's ok la boleh beli kat sana.. Total Rm65 dapat la pembaris L, french curve, gunting kain, kapur etc.. adalah 4-5 barang lagi.. Ok ni aku nak bagi tips kat korang yang beginner baru nak pergi belajar tu.. kalau nak beli alat jahitan sendiri, for now yang wajib ada adalah:

1) Gunting kain
2) Gunting kertas
3) Kapur untuk melukis atas kain
4) Cutter
5) Penetas
6) Tali tape

untung nasib korang dapat kelas menjahit yang dah sediakan semua alat basic ni.. tapi aku rasa elok beli la sebab kalau lepas ni korang nak buat baju sendiri barangnya dah adakan.. Barang-barang atas tu boleh cari sendiri kat kedai jual alat jahitan. much more cheaper dari beli kat kelas if kelas tu ada offer jual alat jahitan instead of sediakan untuk student beliau. Lagi benda wajib kena ada adalah kertas minyak untuk lukis pola. This one suppose kelas sediakan.. ye la, ko bayar yuran sampai Rm300 takkan semua kau kena bawak sendirikan -.- .. ok dah bocor rahsia yuran Rm300.. kehh.. yess bayaran untuk kelas ni Rm300 untuk 1 pattern untuk 3 hari.. tanya aku berbaloi ke tak? at first aku ingat berbaloi sebab ye la takda basic kan.. tapi segalanya berubah lepas aku pergi lagi satu kelas menjahit next weeknya.. jeng jeng jeng.. ni aku cerita belajar menjahit fasa kedua kakaka.. erkk.. lupa lak aku.. bawak la kain siap-siap.. kalau kena beli kain kat tempat kejadian, tak tau la aku diaorang charge berapa RM untuk kain yang ko leh dapat Rm2.80 je kat Nagoya.. Paham ke tidak?? 

Overall kelas ni? kalau aku pergi kelas dia je and tak try kelas orang lain? aku akan cakap, " Oklahhh" .. sebabnya aku ni takdalah kuat nak komplen sangat and mostly tak berapa kisah sangat hal yang remeh temeh ni.. contohnya kelas panas takda acconditioner atau melayu nya penghawa dingin, air tumpah kat lantai dari tengah hari sampai ke petang takda orang tolong lapkan, kena beli sendiri kertas minyak.. alaaaaaaaa benda kecik-kecik je... tapiii part yang aku tak boleh tahan tu kelas panas -.-.. aku ni bukanlah jenis yang kena 24 jam ada acon.. in fact, aku ni bukan tahan sejuk sangat pun.. tapi kelas panas ni aku tak berapa nak tahan.. sebabbbbb.. it will affect you mentally and physically. Seriously, percayalah cakap aku.. Jadi kalau korang nak pergi belajar menjahit tu, kalau rajin pergi la lawat kelas korang nak pergi tu.. tengok environment dia selesa ke tak, facilities dia ok ke tak.. bukanlah nak mintak bukan-bukan pun.. takdalah mintak acon seunit atas kepala.. overrrrrr... tapi cukuplah korang rasa environment dia selesa untuk korang belajar. Bagi orang yang baru nak belajar ni, nak-nak yang tak pernah pegang gunting jahit, nikan pulak mesin jahit.. everything will takes time.. belum salah jahit nak kena bukak balik, nak paham apa cikgu ajar lagi.. so kalau panas-panas, hati pun panas, dan bila kita ni dah panas, it will takes a lot of energy from us.. sebab tu penat kan.. dan lagi... kemonnn.. korang bayar range Rm200-300 kot untuk belajar, bukannya mintak ajar free so korang deserve better selain ilmu tu..

Ok next fasa pula.. after done kelas dengan KMS tu, aku pergi kelas menjahit kak tie pula.. originally aku daftar kelas menjahit dengan kak tie.. tapi tak sabar punya pasal, aku pergi belajar kat KMS tu dulu then next weeknya baru dengan kak tie.. Kelas kak tie agak jauh dari selayang.. kat Seri Kembangan nun.. jauhkan.. drive dari selayang ke sana 1 jam -.-.. nanges gak la.. tapi macam aku kata tadi, semangatkan hehe.. 

Pergi kelas kak tie ni aku takda apa nak komplen.. bukan berat sebelah tapi memang takda.. jarak perjalanan tu takpe la sebab aku yang pilihkan.. dan perjalanan yang berbaloi.. kalau korang nak tau kat mana kelas kak tie ni, korang boleh klik SINI .. kelas yang sangat selesa, ada acon, sejukkkkk.. siapa tak tahan leh la bawak sock yer sebab lantai pun sejuk.. surau pun ada nak solat, toilet pun ada.. 1 student 1 meja, peralatan disediakan, tapi korang kena bawak gunting kain dan kertas sendiri dan juga kain.. macam kak tie dia akan suruh bawa baju contoh sebab dia akan ajar korang mcm mana nak ukur dari baju contoh dan ukur badan.. dannn lupa nak bagitahu.. yuran kak tie for now Rm200 untuk 1 pattern dan siap dalam masa 2 hari.. kalau kat KMS dia tak ajar pun macam mana nak ukur baju contoh.. just ukur badan sahaja. 

Nak tanya aku berbaloi ke tak? berbaloi sangatttt.. sebab.. aku listkan sebab-sebabnya:

1) Pengalaman tenaga pengajar - kak tie dah menjahit dari anak dara lagi, dari zaman dia sekolah lagi.. so korang dapat bayangkan pengalaman dia menjahit? sekarang dah anak 6 okeyh.. so lama la kan.. dan kak tie tak lokek dengan tips.. cara jahit yang diajar simple dan kemas.

2) Value for money - sangattttt.. Rm200 untuk 1 pattern untuk 2 hari.. ok ye la kan.. kelas hari tu Rm300 untuk 3 hari.. 1 hari konon basic menjahit, 2 hari buat pattern.. guess what.. kak tie tak perlukan extra day untuk ajar korang belajar menjahit walaupun korang takda langusng basic menjahit!! and guess what again, korang tak perlu pun sebenarnya.. just kena berani pegang mesin jahit then wallahhhh dah siap baju sehelai.. kurlassssss ahaha.. but serious talk here.. aku rasa rugi pergi kelas yang previousnya.. sebabbb aku tambah ambil package ngan kak tie jadi ambil 3 patter Rm550.. kalau dari awal ambil ngan kak tie takyah bazir-bazir dah.. paham ke idokk?? nampak tak betapa berkesannya cara pengajaran kak tie dan keselesaan kelas sampai aku sanggup ulang alik dari Selayang ke Seri Kembangan untuk 2 minggu lagi.. wuwuwuwuwu.. bertabahlah Ernida..

3) Environment kelas - sangattttt selesaaaa.. bilik yang besar dan sejuk.. minggu ni dah 2 hari balik lewat, semalam siap pukul 7 tau.. baju complicated sangat ahaha.. tapii.. aku tak se stress minggu lepas sebab minggu lepas dengan panas dan penatnya.. tapi kelas kak tie aku chill jer.. dia jadi haru biru bila tengok orang lain dah siap, siap testing kat patung lagi dan ko tak siap siap lagi.. sobbbsss..

Ok dah.. aku nak g masak kejap.. Aku harap entry aku kali ni membantu untuk korang-korang yang baru nak belajar menjahit tu..Selamat belajar menjahit..

Belanja gambar baju hehehe

Till next entry.. daaaa~~~




































Continue Reading...

Friday, 3 June 2016

Kad kahwin D.I.Y

Assalamualaikum readers.. 

Lama sangat aku tak jengah blog ni.. kalau masuk pun tengok jer.. lama nau dah tak buat entry -.-''
Tak pe tu abaikan.. al kisahnya aku nak sharekan mengenai kad kahwin aku.. memang dari awal lagi aku dah plan nak d.i.y.. kata pengatin budget kan.. haruslah cut cost sehabis boleh.. hiks..

Alkisahnya.. aku dah design kad kat microsoft words je.. simple sebab tu la yang aku paling terror pakai.. nak harap software macam photoshop bagai tu? sis nak download pun tak lopeh -.-

Gambar kat bawah ni hasil dari aku design gunakan words.. so pengakhirannya plan untuk print sendiri pakai brown paper.. contohnya jadi macam gambar kat bawah lagi..






Cantikkan? aku plan buat macam tu pada awalnya.. kalau kira budget, aku biasa survey orang buat tak sampai rm200.. tapi tak sure untuk berapa keping.. so B2B yang betul-betul nak jimat, boleh guna idea macam ni..

Al-kisahnya aku tak jadi buat macam ni.. atas permintaan bakal mak mertua, nak kad warna-warni katanya.. Sebagai bakal menantu yang baik lagi budiman aku pun turutkan je.. kebetulan aku ada kawan yang bapak sedara dia buat printing dan boleh bagi harga murah, so aku pun gigihkan la design kad baru.. cuba la download photoshop still juga tak lepas.. stress mak hokeyhhh.. tapi aku tak putus asa tau.. pergilah youtube, google la macam mana orang design kad kahwin sendiri. So aku ada jumpa satu video ni dia pakai software GIMP. korang nak, boleh je google yang free download. 

Aku ni bukanlah peng'explore' software berjaya.. tapi aku gigihkan la jugak tgk tutorial kat youtube tu.. tapi sudahnya aku explore sendiri je macam mana nak gunakan GIMP ni.. dah reti tu sonang sangat tahu.. dalam masa sengah jam aku boleh design 2 kad kekekeke.. masa awal-awal kemain stressnya.. lagi stress bila nak masukkan maps dalam kad.. acah-acah words kat maps tak nampak lah bila kecilkan.. untuk pengetahuan B2B yang buta design2 macam sis ni.. make sure resolution untuk maps dan kad adalah sama ya.. atau pun sama besar.. jangan satu kecil satu besar.. nanti tulisan tu memang pecah.. masa stress buat kad ni, mengadu kat Fahmy, dia kata suh je la orang design.. aku macam -.-.. kalau kesudahannya suh orang buatkan, jadi apalah gunanya aku bersusah payah dari awal -.-.. so bila dah tau masalah kat kad tu adalah perbezaan resolution, bila dah betulkan happy mak oi.. sampai 3 design sis buat hokeyhh.. ahahaha..

So kat bawah ni aku bagi contoh kad yang aku dah design pakai GIMP





Boleh la kan.. janji warna-warni kekekeke..

Ok bab printing pulak..
meh aku nak share ngan korang.. aku print kad ni dengan bapak saudara kawan aku seperti yang telah aku bagi tahu tadi.. untuk kad yang aku design 1000pcs, Rm260 include envelope dan postage.. berbaloi ke tidak? bagi aku murah la tu dan berbaloi sangat dah.. so kalau korang nak, korang boleh emailkan details atau pertanyaan dekat sini razvision@gmail.com.. dia ada sediakan package juga tau.. boleh lah kalau nak tanya..

Sekian sahaja entry aku hari ni.. nanti aku share hantaran d.i.y pulak.. aci recycle barang hantaran masa tunang dulu jer kikikiki.. nampak jimat dia canne? tapi aku adalah tambah sikit-sikit.. so till next entry okeyh.. 

Daaaa~~~

Continue Reading...

Sunday, 21 February 2016

The Fast Foward 4 Second Menggedik with Boomerang Apps

Tajuk dia kan.. ahaha.. aku dok la tengok iklan Nuffnang ni promote blogger yang post bout Fast Foward tips ni kan.. actually i'm not really into it pun sebab I dont know what it's for.. but.. they do gives you good tips for daily routines and everything.. baca la post diaorang kalau rajin k.. 

Untuk aku punya.. memang saja nak menggedik because lately apps Boomerang ni ramai pakai kat Instagram.. ala ni kira tengah viral la ni sama la macam dubmash dulu kan.. lepas tu Vivavideo tu pulak.. 

Apps Boomerang ni yang bestnya it's just 4 second video and it just repeat your movement.. Best ke bunyi gitu ahahaha.. ontahh.. orang zaman sekarang.. macam-macam.. 

Ini contoh vidoe for apps Boomerang ni.. 


video

Macam takda motif je kan?? bia laa.. hakak kan nak menggedik...jangan kecam hakakkkk.. ahahaha

Ok dah.. tu je entry hari ni.. nanti dah tak busy sikit aku nak update entry wedding bff aku kat Felda Tunggal, Kota Tinggi, Johor.. first time pergi wedding kat Johor and tengok sendiri adat Tol-tol nih..

Till next enty ya..

Assalammualaikum...

Continue Reading...

Wednesday, 17 February 2016

TUTORIAL: Cara letak CommentLuv di blog anda





Lagi tutorial uolss.. gigihkan.. kali ni aku belajar benda baru lagi.. how to install CommentLuv plugin in your blog.. kenapa aku gigih nak install CommentLuv ni? untuk pengetahuan korang, aku ni walaupun dah 8 tahun dah ada blog ni.. aku tak pernah berblogging bersungguh-sungguh.. ada one time tu je aku gigih tapi lepas tu.. haremmmmm.. then tetiba gigih balik bila aku dah start travel..sebabnya aku nak sharekan experience aku dengan korang semua plus aku nak jugak la mengabadikan pengalaman aku so that bila bila rindu aku boleh baca balik dan tadi.. tiba-tiba rindu nak pergi Boracay.. sobss.. macam nak pergi lagi je.. macam nak pergi lagi je.. Klik sini kalau nak baca trip aku ke boracay tu yep.. Ok dah jauh merepek.. apa yang aku nak bagitau korang sebenarnya, aku sangat lah zero dalam ilmu berblogging ni.. yang aku tau update post and share je apa yang aku nak share.. and it is what blog for right pun kan.. tapi dalam masa yang sama aku nak la jugak menjana pendapatan dari berblogging ni.. the only way yang aku tahu hanyalah dengan menginstall Nuffnang kakakaka.. but dengan istalling Nuffnang ni je pun not enough ok.. korang kena rajin naikkan traffic ke blog korang lah.. aku ada baca SEO jugak.. sumpah aku bukannya paham semua ni ahaha.. so aku decide, berblog dengan gumbira tanpa stress memikirkan macam mana nak naikkan traffic ke blog aku.. Niat aku just, provide information yang orang kat luar sana nak.. dan aku.. sangat enjoy menulis.. jangan tak tau aku pernah berniat nak jadi novelist.. kah!! thesis pun satu page seminggu pun belum tentu siap.. cita-cita kauu.. cettt!! ok dah.. panjang membebel..

Ok sebelum aku mulakan dengan tutorial, sebenarnya aku search kot-kot ada plugin kat blog yang boleh bagitau ada comment kat post kita without bukak email ke apa.. ada ke? demand ko kan.. ahaha.. al-kisahnya template aku yang baru install ni tak leh nampak comment dari luar.. kena bukak post baru leh nampak.. aku nak cek email memang tak la.. macam la ramai sangat yang komen ahaha.. dapat sorang komen satu post dah teruja okeh.. terima kasih la awok komen post kita.. ok dah meleret lagi.. nampak kan aku suka menulis.. nampak kan.. kan.. kan... 

Ok kali ni betul.. jom start..

Kepada yang tak tahu CommetLuv tu apa, aku la tu tapi sekarang aku dah tahu.. so aku nak share dengan korang.. CommentLuv ni memberi fungsi yang membolehkan korang letak backlink pada comment korang.. Dengan kaedah blogwalking and meninggalkan backlink ni, korang boleh menguatkan lagi status ranking korang di carian google.. contoh backlink yang aku maksudkan macam ni..


yang macam dalam kotak merah tu.. so, kalau ada orang berminat tengok tajuk post korang, orang tu akan click and direct ke post korang.. senangkan? mungkin ini la yang dimaksudkan boleh menaikkan status ranking korang dicarian google.. kalau salah, yang pakar mohon betulkan ye.. 

So how nak install CommentLuv ni?

1 STEP: Pergi ke website intensedebate.com

https://intensedebate.com/ - Klik sini untuk ke websitenya.. 

Tekan sign up for register yer..

2 STEP: Register with details

Masukkan the required information
3 STEP: Install IntenseDebate




Korang Klik install intensedebate tu ok.. lepas tuuuu..

4 STEP: masukkan link blog korang

5 STEP: Choose your platform

Untuk Display IntenseDebate comment on: it is recommended to select All new posts.


6 STEP: Backup template blog korang

Pergi dekat blog korang, masuk template and backup korang punya template..



7 STEP: Backup template blog 

pergi dekat file yang korang simpan template tadi, then upload..

settel upload, tekan button 'upload file and continue'

8 STEP: Copy template code yang baru

after tekan button 'upload file and continue' tu.. you will redirect to the below given screen.. just copy the template code given in the box ok..


9 STEP: Paste template code yang baru di blog template 

Pergi dekat template blog korang, then paste template code yang korang copy tadi.. then save template k..


10 STEP: Activate CommentLuv

Last step.. pergi kat website intensedebate > plugin> CommentLuv.. click activate kat CommentLuv.. dah settle.. jangan lupa save setting kat setting ye..


Macam ni la rupanya dekat post comment korang nanti..
Actuallykan.. aku tak pasti samada kat post orang lain, bila nak comment tu pasti akan ada macam ni.. maksud aku.. what if blogger lain tak install commetLuv ni? adakah korang tulis comment macam biasa? or it's only applicable for those yang install commentLuv ni jugak? Ok yang tu korang cari jawapan sendiri.. dah dapat share ngan hakak hokeyh..

till next entry uolss..
Continue Reading...

Tuesday, 16 February 2016

TUTORIAL : Hilangkan Menu bar pada template sedia ada





Ok kali ni aku nak share dengan korang satu perkara yang aku belajar sendiri hari ni.. cara-cara untuk hilangkan Menu bar pada template sedia ada.. paham tak maksud dia kat sini? Ok actually aku baru je tukar template untuk blog aku.. dan template tu ada Menu bar macam kat bawah ni..


Nice je kan.. but the problem is, aku tak guna pun Menu bar tersebut.. at first aku nak biarkan je.. tapi rasa macam semak la pulak sebab tak da function pada blog aku.. Nak buang aku tak pandai so aku google la kot-kot ada tutorial macam mana nak buang kan.. cari punya cari aku tak jumpa.. tapi takpe, aku tak putus asa.. aku decide nak godek-godek sendiri coding kat dalam template dan akhirnya..... aku berjayaaaa!!! Terasa pakar IT tetiba ahahaha..

Ok jom aku tunjukkan..

Memula korang kena pergi kat template html



Korang masuk situ and then cari <ul id='menu'>. kalau tak boleh guna Ctrl F, korang scroll je sampai jumpa k.. dia macam kat bawah ni..


Nampak dok?? kalau dah jumpa yang tu, korang delete je then save.. SIAP!! kalau nak tengok hasilnya jadi ke tak, view blog korang..

Beginilah hasilnya.. hilang dahh.. lega mata hakak memandangnya.. 

Ok dah settle.. selamat mencuba korang..

Till next entry..

Continue Reading...

TUTORIAL : Cara nak tukar template blog anda





Ini first tutorial aku.. dah lama sebenarnya aku nak buat label for tutorial walaupun dah ramai pun dah yang buatkan.. tapi tak pe.. aku banyak masa terluang hari ni (kemainn.. kerja hakak belambak awokk.. sobbss) and dalam masa yang sama nak jugak share ilmu seciput ni kan..

So.. lets begin..



For beginner, aku suggest korang backup korang punya current template dulu.. incase korang tak berkenan template yang korang baru download tu, korang boleh install balik template lama..

First.. pergi kate blog template and click Backup/Restore macam gambar kat bawah ni.. dekat sini juga la nanti korang akan upload korang punya template ok..



Second.. of course korang kena cari template pilihan hati kan.. download and save ok.. after that, extract file kat tempat yang korang simpan macam ni..


Next.. pergi dekat Backup/Restore balik and pilih location kat mana document yang korang extract tadi..



Pilih xlm.document tau untuk di upload
Nampak tak banyak file yang aku download.. gigihkan nak tukar template.. tapi kesudahannya -.-''
ok kita teruskan.. bila korang dah upload, korang view lah blog korang untuk lihat hasilnya.. senang je kan? simple sangat.. tapi yang susahnya part nak cari template yang free tu.. but don't worry awokk.. aku sharekan website yang provide free template untuk korang download.. ada certain yang korang kena bayor.. yang kena bayor tu tak yah la pilih.. pilih yang free jee.. tapi kalau korang rasa mampu nak bayor.. silakan..

Antara website yang hakak jumpa.. cikedutt bebehh..

FRESHDESIGNWEB

DEVELOPERSFEED

CSSAUTHOR

SMASHINGAPPS

Tadikan aku gigih nak tukar template kan.. sudahnya aku install balik template lama kikiki.. sebabnya, hakak tak gigih nak edit balik layout lah, arrangement gadjet lah.. so siapa yang bercita-cita nak tukar template tu, pastikan anda mempunyai masa lapang and kesabaran yang tinggi ok..
Selamat mengedit awokk..

till next entry...

Continue Reading...

Monday, 15 February 2016

Dulang girl @ bridesmaid





Warning: Too much picture.. harap awok sabar gambar loading yepp.. 

Aku tengah berfikir ni.. colour apa yang match dengan dusty blue as my nikah attire nanti colour dusty blue.. owh yeahh... tak da mukadimah langsung kan.. hekk.. FYI, aku tengah memikirkan colour for my lovely dulang girls a.k.a bridesmaid di hari nikah aku nanti.. aku ada la jugak google and and usha kat instagram.. banyak je awok and kebanyakkan nya pilih warna yang soft contohnya light blue, light pink, light yellow, dusty pink, purple and so on la.. kat sini aku selitkan pics yang aku dah survey for korang punya info or mungkin boleh dapat idea jugak kan..

Pic credit to google, instagram and blogger (banyak sangat sampai aku pun dah lupa ambil kat mana.. kalau awok ternampak gambar awok, kita pinjam gambar awok yerrr.. muchas graciass :)))

Nak link cepat, korang leh cek 10 warna baju bridesmaid dekat SINI


Continue Reading...

Saturday, 13 February 2016

Bagpacking Trip to Koh Lipea, Thailand





Seperti yang dijanjikan.. hari ni aku nak update trip aku ke Koh Lipea or Lipea Island, yang terletak di Satun, Thailand. Trip ni aku totalkan dalam baht sebabnya currency time aku pergi ni tinggi kemain.. so price will be differ at the time korang pergi.. If currency kita dah ok masa korang pergi.. Alhamdulillah.. masa aku pergi ni, USD 1 = Rm4.30-Rm4.40.. baht masa ni rasanay 100 baht = Rm8.00 -.-..

Untuk penginapan, kitorang booking siap-siap.. Thanks Pat sebab uruskan booking hotel and boat trasfer dari Hat Yai ke Koh Lipea.

Trip: 4D3N
Zanom Sunrise Beach Resort = 1350 B/ 3 night
Van-Boat Transfer Hat Yai - Koh Lipea = 1700 B/ return
Pak Bara Pier Entrance Fee = 20B

Pakbara Pier Entrance Fee
Speed Boat.. kalau tak tau la kekekeke
Perjalanan dari Hat Yai ke Pak Bara Pier akan mengambil masa selama lebih kurang 2 jam, manakala dari Pak Bara Pier ke Koh Lipea akan mengambil masa dalam 1 jam lebih tak silap.

Nantikan masa korang dah sampai ke Koh Lipea, dia tak ada jeti sebab boat tak boleh lalu kawasan dia cetek. So dari pier yang kecik tu korang kena naik long tail boat untuk bawa korang ke darat.


Hakak tunggu bagpack hakak loading 




Sesampai je kat Lipea aku macam biasa la.. kompom excited tengok laut nang biru tu kan.. since macam dah lama gila tak jalan ke laut.. excited terlebih kikiki.. Actuallykan.. orang dok kata yang Lipea ni Maldives in Thailand.. well.. wellllllllll.... no komen kakakaka..




sebenarnya entry ni dah lama dah terperuk dalam draft sampai aku dah lupa dah nak update apa.. so aku update ringkas-ringka je apa yang aku ingat okey.. and of course, aku belanja gambar sekali.. hehehe..



Suasana bilik
Gambar kat atas tunjuk bilik yang kitorang dapat.. clean and nice.. cuma masalah dia, bila malam-malam banyak sangat nyamuk.. aku rasa memang patutlah sebab kawasan Lepea ni diaorang tak develop betul-betul lagi and sangat banyak longkang and sampah.. kebetulan masa kitorang sampai hari tu adalah musim hujan.. memang teruk la jugak keadaan.. sekarang aku tak tau la macam mana kat sana..

Sampai-sampai terus makan.. ni luar bilik.. layan kan..
lepas makan aku sempat jalan-jalan dulu menyusuri sisir pantai.. aku belanja gambar je k..

View depant resort


sepanjang persisiran Lepea




Bagi aku view kat Lepea memang cantik kalau nk comparekan dengan Phi phi island sebab Lepea memang laut dia sangat jernih.. air dia pun hijau kebiruan.. walaupun x nampak sangat dalam gambar ni.. aku pakai iphone je snap.. aku rasa kalau datang musim panas, mmg lagi naik warna air dia.. kalau korang nak pergi sini.. kena pergi around nov sampai mei kot.. air cantik and tourist memang ramai laa..

Not much activity yang kitorang buat.. malam tu pergi survey untuk snorkeling.. kalau nak diving, price around 1200-1200 bhat tak silap aku.. tapi kitorang tak amek sebab musim tengkujuh and vis tak cantik.. so kitorang decide untuk pergi snorkeling je.. ambil package island hoping 500 bhat perperson..
suasana malam di walking street

kat Lepea ni pun ada walking street.. since pergi bukan hot season, so memang tak ramai orang pun.. macam-macam ada kat sini.. korang nak cari souviner, nak makan seafood, nak massage dan segala ah.. kat sini jugak la korang nak cari package island hoping and diving.. lagi satu, kalau korang nak cari transport balik ke Malaysia kat sini pun boleh.. masa aku dulu siap-siap booking sebab takut tak ada.. tapi dont worry.. ada ok..


antara seafood yang ada
For your info 



For your info 



ok dah tak tau nk update apa sebab yang penting-penting aku dah tulis.. makan kat sini korang jangan risau sebab ada banyak kedai halal.. ada satu kedai tu memang boleh cakap melayu la.. siap loghat utara lagi.. and jangan terkejut kalau kadang-kadang korang terdengar diaorang borak dalam bahasa kita.. sebabnya Lepea ni dekat sangat dengan langkawi.. korang boleh pergi datang sini naik bot dari langkawi lagi..

belanja gambar syok sendiri.. mohon jangan muntah kekekeke

Penemuan tergempar: ikan duyung berekor kunin ahahahaha






Air terjun ni memang sejukkkk gila.. korang wajib try ok!!
Ok dah... lega akhirnya habis jugak entry ni.. total budget tak banyak around rm400 kot.. since tak banyak sangat activity yang boleh di buat kat sini.. tempat ni sesuai untuk santai je.. aku ngan bear pergi asyik kerja melepet kat bilik tido je.. dah macam pasangan honeymoon.. orang honeymoon pun berjalan sakan tahu..

till next entry...


Continue Reading...

Followers

Busuk!