Tuesday, 15 September 2015

Resepi Tom Yam Kung (goong) original from Thailand

Share it Please
Yuhuuuu... lama kemain rasa tak update pasal resepi.. since dah lama kan, kali ni nak update special punya sikit.. macam mana nak masak tom yam kung original punya dari Thailand.. selama ni kalau kita masak tom yam beli paste je terus kan.. contoh macam gambar kat bawah ni.. macam macam brand korang boleh cari kat kedai or supermarket kan..

Sumber google


Sumber google

So kali ni aku belajar masak tom yam without perencah tom yam ni.. tapi kan.. they have their own thai chili paste.. gambar macam kat bawah ni..

Sumber google

Aku tak sure supermarket Malaysia ada ke tidak.. cerita dia sebelum balik kena beli dulu buat stock dekat Malaysia hehehe.. Ok dah.. jom kita start buat tom yam kung!! ayuhh.. owh lupa.. tom yam ada dua jenis, satu tom yam yang letak santan dan satu lagi tom yam original without santan.. yang aku bagi ni untuk santan.. yang original just tukar santan dengan air je.. bahan dan cara still sama k.. dan dan.. kuantiti setiap bahan korang agak-agak jer la.. sebab masa buat ni kami buat utk 2 dish sekali.. so bahan dibahagikan dua ok.. 

Bahan- bahan:

Ikan jenahak (ikut suka korang nak ikan apa pun.. tapi yang kitorang guna ikan jenahak)
Udang 
Mushroom
Serai
Lengkuas 2 inci panjang
Tomato 
Daun limau purut
Daun bawang + daun ketumbar
Bawang putih
Bawang merah
Bawang besar
Cili api (ikut la nak pedas mana)
Jus lemon (3-5 sudu besar. Ikut korang nak masam macam mana)
Gula melaka ( ikut manis mana.. gula pasir pun boleh)
Thai Chili paste
Garam secukup rasa




Dari kiri: Thai chili paste, gula melaka, jus lemon

Sebelum masak tom yam:

1) goreng ikan jenahak without kunyit and garam ( tapi aku rasa tak goreng lagi sedap.. kat kedai sini tak pernah lagi jumpa yang goreng.. tapi Ri cakap dia tak suke yang raw.. so dia goreng dulu.. so ikut korang.. kalau pendapat aku lagi sedap tak goreng kot)
2) Tumbuk cili api + bawang putih + bawang merah sehingga lumat


Cara-cara masak tom yam:

 1) Masukkan serai dan lengkuas dalam periuk macam gambar kat bawah ni


2) Masukkan santan. Hidup kan api.. jangan kacau sangat ok..

3) Masukkan cili api dan bahan ditumbuk tadi yang dah ditumbuk tadi
4) Masukkan bawang besar
5) Masukkan mushroom
7) Masukkan jus lemon (lepas masukkan korang rasa la buat sampai dapat rasa yang korang nak)
8) Gula melaka (ikut la korang nak manis macam mana)
9) Tambahkan air sikit
10) Thai chili paste (2-3 sudu.. ikut korang)
11) Garam sesedap rasa
12) Letak udang
13) Masukkan ikan
14) Masukkan tomato
15) Daun ketumbar + daun bawang
16) Last sekali masukkan daun limau purut

SIAPPPPPP!!!!

Hasil dia bila dah campak semua bahan diatas.. senang je kan main campak-campak kekeke
Kiri: Tom yam with santan, kanan: Tom yam without santan
Kalau korang perati takda minyak pun kan.. itu beza pakai thai chili paste dengan pakai perencah thai yang kita biasa masak..Ok done entry masak-masak kali ni.. next nak belajar masak Sang Kaya Fug Tong (Thai Pumpkin Custard) dan Som Tam (Thai papaya salad) dengan Ri pulak.. macam gambaar kat bawah ni 
Kiri: Sang Kaya Fug Tong, Kanan: Som Tam

Sementara ada kat Thai ni pulun la belajar masak dish diaorang.. tak dinafikan sedap.. tapi still tak leh lawan masakan Malaysia jugak.. rindunya nasi lemak!! nak sate!! nak ayam masak kurma!! nak roti canai.. nak burger!! wuuuu... burger?? tgk burger kat sini jadi mengidap nak makan burger.. burger sini tak da halal uwaaaaaaa.. Tak sabar nye nak balik -.-

Ok guys.. selamat mencuba.. till next entry ya.. later.... muahh.. muahh..muahh







Followers

Busuk!