Monday 28 September 2015

Sang Kaya Fak Tong "Pumpkin Dessert' from Thailand

Share it Please
Selamat pagi uolss.. pagi-pagi dah rajin nak update blog kan.. almaklum la dah tak kerja.. Esok dah last stay kat Songkhla ni sebab contract mengajar tu dah habih.. on wednesday bakal bergerak ke Koh Lipe.. nanti kan update aku okeyh kalau korang nak review backpacking ke Koh Lipe nanti.. Tazabarrrnyeeee.... hehehe..

Ok alkisahnya hari ni nak share ngan korang cara nak buat Sang Kaya Fak Tong or Pumpkin Dessert yang originally dari Thailand ni.. aku tak sure la kat negara lain, tapi kat Malaysia macam tak da je kan.. Aku suka dessert ni sebab rasa labu and manis.. kalau korang nak try boleh try.. buat dia tak susah pun cuma renyah sikit part nak buat isi dia tu.. So.. sekarang aku share cara-cara nak buat dia.. ok jap.. quantity yg aku bg ni untuk buat 3 biji labu terus.. so kalau korang nak buat 1 jer.. pandai2 budget ye..

Bahan-Bahan:

- Labu opkossss.. suggest kat korang cari yang kecik cantik comey lotey okey..baru cantik jadi dia nanti..

- 9 ketul gula melaka besar

- 5 helai daun pandan

- 2 helai daun serai.. Yup!! daun serai.. jgn buat muka pelik kat situ -.-

- 1/2 kilo santan or dalam kuantiti Rm4 heee.. jangan tanya aku kenapa.. tapi dapat bayangkan tak banyak dia macam mana -.-''

- 1 ulas bawang kecil

- 6 biji telur itik

- 5 biji telur ayam

-1 sudu garam



Cara - cara:

1. First sekali korang kena tebuk labu macam dalam gambar kat atas ni.. tak kira la buat macam mana and besar mana asalkan korang boleh keluarkan isi dia sampai licin ok..


2. Contoh dah korek isi sampai kosong.. ni Ri buat bersih gila.. yang aku buat? -.-'' jangan tanya kekeke
3. Tumbuk bawang kecil then masukkan dalam bowl macam kat atas ni.. letakkan semua daun pandan, daun serai and telur.  Ramas semua dengan telur tu

4. Korang tumbuk gula merah tadi and campurkan dalam bowl yang ada isi tadi.. then masukkan santan ramas sampai naik bau pandan and gula merah ni betul-betul hancur tau..

5. Rasa semua dah ok bau wangi pandan dah naik, gula pun dah hancur.. korang tapiskan untuk amek air dia.. 

6. Dah siap tapis masukkan ke dalam labu macam gambar kat atas.  kukus kan selama sejam tapi selang 20 minit korang kena bukak pengukus ok.. lepas tu.. jangan letak labu macam tu je atas pengukus.. pastikan korang letak dalam mangkuk yang betul-betul fit so that dia tak merekah nanti k..

7. Dah masak!!!.. boleh nampak dia merekah.. macam mana nak tau dia dah masak ke tak.. cucuk pakai lidi or pisau.. make sure dia dah tak melekat ok..  lepas sejuk masukkan dalam fridge ok.. untuk keraskan dia.. lagi sedap makan sejuk-sejuk or biarkan labu dia lembut sikit.. 

Hasilnya!!,, gembira jadi and sedap ok.. kami amek yang besar sebab nak share ngan student international yang lain.. 

Thanks Ri ajar kami!! :))

Ok.. siap dah update resepi Sang Kaya Fak Tong seperti yang dijanjikan.. tapi kan.. Som Tam tak leh nak belajar sebab Ri tak pernah buat.. sedihh.. tapi tak pe.. leh google jer sebab macam senang je buat dia.. kalau rajin nanti aku nak try buat sendiri..

Yang nak try buat tu.. good luck mencuba k..

Till next entry :)

Followers

Busuk!